Lees je dit stuk uit belangstelling? Omdat je er graag iets meer over wil weten? Misschien omdat je benieuwd bent naar het verschil met fysieke mishandeling, die veel meer bekend is? Lees dan gerust verder en je krijgt je een indruk van dit verschijnsel, dat zoveel voorkomt en toch zo onzichtbaar is..
Of heb je dit stuk speciaal opgezocht? Weet je eigenlijk al wat emotionele en psychische mishandeling is? Ben je op zoek naar hulp? Kijk dan eerst nog eens op de homepage en lees de uitspraak van Ralph Waldo Emerson: “Als je besluit te durven, krijgt je wereld een ander gezicht.” Als je emotioneel en psychisch beschadigd bent, ziet de ander geen littekens. Toch zijn ze er. En heb je het afgeleerd om te durven en in jezelf te geloven. Wil je dat weer terug in je leven? Lees dan verder...
Emotionele en psychische mishandeling kent slachtoffers van alle leeftijden. Fysiek lijkt alles in orde. Ze zien er vaak redelijk tot goed verzorgd uit, kinderen gaan gewoon naar school en naar activiteiten buiten school. Als er klachten zijn, zijn deze vaak onduidelijk. Deze vorm van mishandeling houdt in: de dader mishandelt vaak met woorden, met straffen, negeren, buitensluiten, liegen en bedriegen en onverwachte woede-uitbarstingen. Dat doet hij of zij binnen een relatie waar een mate van afhankelijkheid en verbinding speelt. Daardoor staat het slachtoffer extra open voor de dader en is geneigd grenzen te verleggen en vooral de schuld bij zichzelf te zoeken. De partnerrelatie of de ouder-kindrelatie bijvoorbeeld. Of de relatie leidinggevende-werknemer. Binnen die relatie wordt het slachtoffer van zichzelf vervreemd en in de war gebracht door onvoorspelbare afwisseling van liefdevol en mishandelend gedrag van de dader. Voor het slachtoffer heeft dit grote gevolgen. Emotioneel: bijvoorbeeld verwarring, zich afsluiten, niet goed weten wat er is en dus geen hulp zoeken. Fysiek: overbelast centraal zenuwstelsel, sterk vergrote prikkelgevoeligheid, bijnieruitputting, oververmoeidheid. Deze gevolgen kunnen jaren later nog een rol spelen. Omdat dit type mishandeling in het verborgene plaatsvindt, wordt het niet goed onderkend door de buitenwereld. Dus vaak ook niet door de hulpverlening. Slachtoffers krijgen daardoor een ander label: “overgevoelig”, “labiel”, “borderline patiënt”, “in de war” om er een paar te noemen. Verder heeft de dader vaak trekken van de narcistische persoonlijkheidsstoornis, waardoor hij zijn gedrag in de buitenwereld goed kan aanpassen. Daardoor kan de dader in de buitenwereld veel stabieler een aangepaster overkomen dan het slachtoffer. Kern van de problematiek is een verhouding met structureel machtsmisbruik, ofwel coercive control. Met deze mensen werk ik aan de weg terug naar zichzelf. Weer geloven in het eigen gevoel en de eigen waarneming. Leren onderscheid te maken tussen de wereld en de wereld van de dader, waarin ze zich te goeder trouw door de dader lieten meenemen. En op basis van dit onderscheid leren weer eigen keuzes te maken.
Voor meer informatie over deze problematiek verwijs ik naar de website van “Het Verdwenen Zelf”. Deze organisatie richt zich specifiek op hulp aan slachtoffers van narcistische mishandeling.
Iris Koops, de oprichter van het Verdwenen Zelf, heeft hierover de volgende boeken geschreven:
= Iris Koops: Herstellen van narcistische mishandeling, werkboek ( ISBN: 978-90- 823925-0-0)
= Iris Koops: Het leven in eigen hand, verder na narcistische mishandeling (ISBN: 978-90-823925-1-7)
De boeken van Iris Koops zijn gemakkelijk te bestellen via de website van het Verdwenen Zelf (Bestel hier).
Een ander, toegankelijk en informatief boek over dit thema is :
Mjon van Oers Voorbij het narcisme (ISBN – 97890 – 202 - 12662).